Een reactie plaatsen

Jean Jaques Suurmond…

…schrijft columns in Trouw. Gisteren onder de titel “Bestaat God? Een beter vraag is: bestaat u?”

Dat is toch iets dat aanzet tot verder lezen. Even een bloemlezing:

Een god waarvan je kunt zeggen dat hij wel of niet bestaat is een persoon of ding naast andere personen en dingen. […] Wetenschappers die aantonen dat zo’n god niet bestaat, bewijzen gelovigen een grote dienst. Het kan hen helpen om het vaak misbruikte en versleten woordje `god’ opnieuw te ontdekken. De wetenschappelijke kritiek is ook heilzaam voor sommige theologen. Die gaan uit van een Opperwezen dat af en toe stukjes informatie, openbaringen genaamd, naar de aarde laat dwarrelen. […]

God is geen wezen of ding naast andere wezens, maar de dieptedimensie van onze hartstocht voor waarheid, goedheid en schoonheid. […] Er blijft altijd een verlangen over, want uiteindelijk is dat gericht op de oneindige God.

De wetenschapper die vindt dat religie een restant is uit primitieve tijden, verwerpt daarmee zijn eigen verlangen naar de waarheid waardoor hij nooit klaar is met zijn onderzoek. De humanist die streeft naar een menswaardige wereld maar God negeert, ontkent daarmee zijn diepste drijfveer naar gerechtigheid die in deze wereld nooit helemaal zijn doel bereikt. De kunstenaar die geloof wegzet als kleinburgerlijk en onvrij, keurt daarmee zijn eigen scheppingsdrift af die hem inspireert om het ene na het andere kunstwerk te maken.

Zulke mensen leven in een innerlijke tegenstrijdigheid. Ze wijzen de bezieling af die zin en betekenis aan hun leven geeft. […]

God is de diepste bron van ons cultuurscheppend verlangen naar waarheid, goedheid en schoonheid. […]

Bestaat God? Een betere vraag is: bestaat u? Wie zou u zijn als u niet zou verlangen? Wie zou u zijn als u niet zocht naar goedheid en gerechtigheid, en naar waarheid en transparantie? […] Toch niet veel meer dan een babbelend zoogdier dat het kunstje om op twee benen te lopen beheerst. U verlangt, dus u bestaat als mens. Uw verlangen is ongrijpbaar en eindeloos, dus de adem van de Oneindige.

En daarmee eindigt het. Wat te zeggen? Ik snap niet zo goed waarom hij allereerst het meer traditionele beeld van god als persoon vrij simpel wegzet en dan ontbrandt in een tirade tegen ongelovigen. Hij heeft zijn eigen godsbeeld gemaakt: god is ons verlangen, en dan vooral het verlangen naar goede dingen. En dan wordt hij boos op mensen die waarschijnlijk een heel ander godsbeeld afwijzen? Is het niet zo dat ook de wetenschapper, humanist en kunstenaar die bezieling wel hebben, maar gewoon niet god noemen?

Bovendien vraag ik me nogal af waar hij zijn godsbeeld vandaan haalt. Waarom zou je hierop het woordje god plakken? Blijkbaar ziet hij dat namelijk niet als iets persoonlijks, maar iets universeels. Dat verlangen van ons naar waarheid, gerechtigheid, schoonheid, dat is god, ook voor de wetenschapper, humanist en kunstenaar.

Ach ja, het prikkelt wel, maar hij kan het met dit flinterdunne verhaal toch niet waarmaken…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: