Een reactie plaatsen

Scheppingsverhaal als metafoor?

Er is al vaker gesuggereerd dat het scheppingsverhaal van Genesis 2-3 (Genesis 1 is een los verhaal dat er later voor geplakt is, zie hier) kan worden gelezen als een metafoor voor het opgroeien. Een baby is eerst het middelpunt van de wereld,in je eigen paradijs waar op alle manier voor je wordt gezorgd. Maar je groeit op, ontdekt dat je mensen van het andere geslacht ook wel leuk vind, en vervolgens moet je als man gaan werken voor de kost en als vrouw kinderen baren. Tegenwoordig kunnen ook vrouwen werken voor de kost, maar in de tijd dat dit verhaal is ontstaan…

Maar er is nog een onderdeel in het verhaal, namelijk dat Adam alle dieren namen geeft. Toen ik mijn zoontje (bijna 2) pas in een boek zag bladeren en alle dierennamen (zo goed en kwaad als dat gaat) aan vertellen was bedacht ik dat ook dit onderdeel van het Genesis verhaal prachtig past binnen de metafoor van het opgroeien.

Dit lijkt mij een hele goede verklaring voor waar het verhaal dan vandaan komt als het niet is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het roept alleen wel een theologische vraag op, namelijk dat in deze voorstelling van zaken de zondeval niet zozeer een tragisch incident is dat de goede schepping van god heeft verpest, maar gewoon iets dat hoort bij het opgroeien. En in die zin dus iets dat hoort bij de schepping van god en dus ook zo door god bedoeld is.

Wat hier ook nog meespeelt is dat het “en god zag dat het goed was”, en daarmee de doctrine van de goede schepping volledig is gebaseerd om genesis 1 en dus op een ander verhaal. Dus de hele theologische constructie van goede schepping en zondeval lijkt vooral gebaseerd op het combineren van deze twee tegenstrijdige scheppingsverhalen. Nog een reden dus om niet in de zondeval te geloven, zie ook hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: