1 reactie

42 hoeden?

Ik blijf nog een beetje met zingeving bezig sinds een interview met James Kennedy heb gelezen. Vorige keer heb ik er zelf wat gedachten over opgeschreven, nu laat ik even anderen aan het woord.

Als eerste Douglas Adams via zijn geniale Hitchhiker’s Guide to the Galaxy:

Dan Monty Python:

En als laatste toch nog een wat serieuzere bijdrage (voor de duidelijkheid, de Hitchhikers Guide en Monty Python mogen dan voornamelijk humor als doel hebben gehad, ze zijn zeker ook heel serieus) en wel van Thomas Nagel, hij schreef in 1971 een beroemd essay getiteld “The Absurd“. Hier volgt mijn vertaling van een stukje uit sectie 3.

Degenen die hun leven zin willen geven, stellen zich meestal een rol of functie voor in iets dat groter is dan zijzelf. Ze zoeken daarom betekenis in de dienst van de samenleving, de staat, de revolutie, de voortgang van de geschiedenis, de voortgang van de wetenschap of religie en de glorie van God.

Maar een rol in een groter onderneming kan geen betekenis verlenen tenzij die onderneming zelf betekenisvol is. En zijn betekenis moet terug te voeren zijn op iets dat wij begrijpen, anders zal het ons niet eens lijken te geven wat we zoeken. Als we ontdekten dat we worden grootgebracht om als voedsel voor andere wezens te dienen die houden van mensenvlees, die van ons schnitzels willen maken voordat we te taai worden – zelfs als we ontdekken dat mensen speciaal voor dit doel zijn ontwikkeld door deze wezens – dan zou dat ons geen zingeving schenken vanwege twee redenen. Ten eerste weten we nog steeds niets over de betekenis van deze wezens; ten tweede, hoewel we kunnen inzien dat deze culinaire rol ons leven zin geeft voor deze wezens, is het nog niet duidelijk hoe dit ons leven zin geeft voor onszelf.

Wie dit kan waarderen of juist meteen denkt “maar het verschil is dat we bij god niet dienen als voedsel, maar deel mogen hebben aan gods heerlijkheid” moet het hele artikel maar lezen, slechts 12 pagina’s goed leesbare filosofie. Echt een aanrader.

Advertenties

Eén reactie op “42 hoeden?

  1. […] heb eerder verwezen naar het paper The absurd van Thomas Nagel en een klein deel uit sectie III vertaald. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: