Een reactie plaatsen

Mensen en dieren

Een van de dingen die ik ook als christen altijd al lastig vond was het verschil tussen mensen en dieren. Volgens mijn geloof van destijds was er een fundamenteel verschil tussen mensen en dieren. De dieren waren naar hun eigen natuur geschapen, maar de mens was naar gods beeld geschapen. Altijd kwamen er weer argumenten dat mensen als enige religieus zijn of dat wij als enige moraal hebben of dat wij kunnen denken of dat wij emoties hebben en dieren niet. Toen ik nog een christen was vond ik die argumenten al niet overtuigend. En ik kom steeds vaker onderzoekjes tegen die mij bevestigen in de overtuiging dat mensen ook dieren zijn.

Rouwende apen

Gisteren in Trouw en vandaag ook op nu.nl het bericht dat chimpansees rouwen als er iemand doodgaat.

Onderzoekers van de Universiteit van Stirling in Schotland filmden hoe chimpansees in het Blair Drummond Safari and Adventure Park waakten over een 50-jarige vrouwelijke soortgenoot die op sterven lag. Na de dood van het vrouwtje bleef haar dochter een nacht lang bij het lichaam zitten.

Dit is dus niet alleen rouw, maar zelfs een nachtwake, een ritueel om met de emoties om te gaan. De onderzoekers concluderen dan ook uiteindelijk:

“De wetenschap levert steeds meer bewijzen geleverd dat de grenzen tussen de mensheid en andere soorten lang niet zo duidelijk zijn afgebakend als mensen vroeger dachten”, verklaart hoofdonderzoeker James Anderson van de Universiteit van Stirling. “Het bewustzijn van de dood is een van de psychologische fenomenen die daarop wijzen.”

Geweten

Daarnaast is iets langer geleden al vastgesteld dat chimpansees oneerlijkheid herkennen. Hier geven ze blijk van een soort geweten, ze protesteren namelijk ook als de oneerlijkheid in hun eigen voordeel is. Dus mensen zijn ook niet de enigen die weten van goed en kwaad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: