2 reacties

Opstanding: wat is een wonder?

Deze post staat in het kader van een serie over de opstanding. Voordat we specifiek gaan kijken naar de opstanding zelf, eerst nog even een kleine bespreking over wat wonderen nu eigenlijk zijn.

Definitie

Een definitie geven van een wonder is nog niet zo makkelijk. Onze grote vriend Van Dale zegt het volgende:

1 (godsd) door of met hulp van God verrichte handeling die de natuurkrachten te boven gaat 2 iets buitengewoons

In brede zin is iedere buitengewone gebeurtenis een wonder. In specifiek godsdienstige zin is een wonder een handeling van god die de natuurkrachten te boven gaat.

In de brede zin des woords zou het winnen van de lotto ook een wonder zijn. Dit is niet helemaal analoog natuurlijk aan de opstanding, maar kan ons wel helpen om over wonderen na te denken. Wonderen zijn namelijk gebeurtenissen die een heel lage kans hebben om te gebeuren (zegt de statisticus in mij). Hoe laag? Laten we dit als volgt oplossen: des te lager de kans, des te groter het wonder. Dit geldt dus voor de lotto, maar het geldt ook voor een gebeurtenis die tegen de natuurwetten ingaat.

Natuurwetten

Is het dan niet onmogelijk om tegen de natuurwetten in te gaan? In principe wel zou je zeggen, anders is het geen natuurwet. Maar hier moeten we wel onderscheid maken tussen de echte natuurwet en onze kennis van die wet, bijvoorbeeld de formule in Binas. De formules in Binas worden nog wel eens aangepast, juist omdat we dingen vinden die zich er niet aan houden.

Zo hield de planeet Mercurius zich in zijn baan om de zon niet aan de zwaartekrachtwet van Newton. In eerste instantie werd gedacht dat er nog een planeet moest zijn die de baan van Mercurius beïnvloedde. Uiteindelijk toonde Einstein met zijn algemene relativiteitstheorie aan dat de wetten van Newton gewoon niet helemaal kloppen.

In dit voorbeeld zien we dat er een waarneming was die tegen de natuurwet inging, maar vervolgens werd de wet aangepast. Het is dus mogelijk om in te gaan tegen wat wij denken dat natuurwetten zijn. Sterker nog, het lijkt voor ons onmogelijk te zijn om de echte natuurwetten te kennen, dus kunnen we niet op voorhand zeggen dat er iets echt onmogelijk is. Wel zal de kans op een dergelijke gebeurtenis niet zo heel groot zijn, anders hadden we de natuurwet al lang aangepast om die gebeurtenis er in te laten vallen.

Wonder?

Maar dat is toch geen wonder? Nee, de baan van Mercurius is geen wonder. Maar dat is het rare met wonderen, zodra ze verklaard kunnen worden zijn het geen wonderen meer maar goocheltrucs of eigenlijk gewone normale gebeurtenissen. Maar zodra ze verklaard zijn is de kans dat ze kunnen voorkomen – zoals we die naar ons beste kunnen uitrekenen – opeens niet heel klein meer. Dus onze definitie van een wonder als een gebeurtenis met een (extreem) lage kans om te gebeuren lijkt te voldoen.

Trouwens, wat is het alternatief? Een wonder definiëren als het ingrijpen van god? Dat is gaat niet werken, omdat dat juist is wat we proberen aan te tonen. In het Engels heeft dit heel mooi begging the question, in je vraag zit het gewenste antwoord al verstopt.

Conclusie

Eigenlijk nog niets, maar we hebben onze eerste stap gezet. We hebben een wonder gedefinieerd als een gebeurtenis met een lage kans om te gebeuren. Deze definitie heeft een aantal aantrekkelijke eigenschappen:

  • deze definitie sluit geen enkel wonder op voorhand uit;
  • deze definitie maakt het mogelijk om wonderen te analyseren met behulp van statistiek;
  • we kunnen een onderscheid maken tussen wonderen (extreem lage kans) en wonderlijke maar verklaarbare gebeurtenissen (baan van Mercurius, goocheltrucs, extra binnenbocht van Sven Kramer), als we een wonderlijke gebeurtenis namelijk goed analyseren blijkt de kans erop helemaal niet zo heel erg laag te zijn.
Advertenties

2 reacties op “Opstanding: wat is een wonder?

  1. […] maart 2010 Trackback from : Opstanding: wat is een wonder? « Bram van Dijk's Blog Klik hier om je antwoord te annuleren. NAME(verplicht) E-MAIL(verplicht) – will not be […]

  2. […] deze serie over de opstanding van Jezus. Een overzicht van verschillende posts kun je hier vinden. Vorige keer hebben we niet veel meer gedaan dat gezegd dat een wonder een gebeurtenis is waarvan de kans dat […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: