2 reacties

Lof der Zotheid

“Maar waarom verdedig ik mezelf zo angstvallig met dit ene voorbeeld? Want het is toch het goed recht van de theologen om de hemel, dat wil zeggen de Heilige Schrift, als een vel uit te rekken? Bij de heilige Paulus zijn bepaalde woorden van de Heilige Schrift met elkaar in tegenspraak die dat op hun oorspronkelijke plaats helemaal niet zijn (als we de vijftalige Hiëronymus mogen geloven). Want in Athene verdraaide hij een bij toeval ontdekt opschrift op een altaar tot een bewijs van christelijk geloof, en met weglating van de rest, die de zaak geen goed doen, haalde hij alleen de laatste twee woorden eraf, namelijk ‘aan de onbekende god’, en die veranderde hij ook een beetje, terwijl het hele opschrift luidde: ‘Aan de goden van Klein-Azië, Europa en Afrika, aan de onbekende en vreemde goden’. Naar zijn voorbeeld gaat the theologisch kroost te werk, dat hier en daar vier of vijf woordjes verdraait en als het nodig is misvormt, om ze ten eigen nutte te gebruiken . En het maakt niet uit of het voorafgaande of het eropvolgende er niets toe doet of er zelfs mee in strijd is. En dit doen die lieden met zo’n gezegende onbeschaamdheid, dat de rechtsgeleerden de theologen vaak benijden.”

Erasmus, Lof der Zotheid

Vertaling Petty Bange

Advertenties

2 reacties op “Lof der Zotheid

  1. Erasmus is slim en doorziet alles. Hij doorziet de manipulatie en de oneerlijkheid. Net als jij. En toch…
    Hoe kan het dat Erasmus ondanks dat alles toch geloofde in God en zelfs een voortrekkersrol heeft gespeeld in een van de grootste opwekkingen ooit (de reformatie)?

  2. Ja, er zijn zat mensen die grotendeels dezelfde conclusies trekken als ik, maar toch hun geloof niet verliezen, of het zelfs juist als een versterkt geloof ervaren.

    Daarom blijf ik voorlopig ook nog wel even bezig met deze materie. Het is niet zo dat ik al klaar ben of dat er geen weg terug is van een staat van twijfel.

    Maar wat Erasmus betreft speelt misschien ook wel mee dat er niet echt een alternatief was voor het geloven in god in zijn tijd. Misschien…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: