1 reactie

Is de bijbel door god geïnspireerd?

Zoals we hebben gezien is het christelijk geloof onlosmakelijk verbonden met de bijbel. Dit heeft veel christenen geleid tot het idee dat de bijbel door god zelf geïnspireerd is.Dit wordt soms ook verwoord door te zeggen dat de bijbel gods woord is, of zelfs gods liefdesbrief aan de mensen.

Ontwikkeling van de betekenis van inspiratie

Oorspronkelijk was de goddelijke inspiratie een mechanische inspiratie, waarbij de schrijvers niet meer dan typemachines van god waren. Grootheden in de theologie als Augustinus en Calvijn waren hier ook van overtuigd.  Sinds de moderne bijbelkritiek is dit standpunt echter onhoudbaar geworden. Men is er achter gekomen dat verschillende bijbelboeken niet alleen een andere kijk hebben op god, maar dat ze soms tegenstrijdig zijn.

Desondanks is het idee van goddelijke inspiratie van de bijbel is nooit verdwenen, er is alleen wat water bij de wijn gedaan. De menselijke factor wordt niet ontkend, alleen blijft god op een of andere manier toch betrokken bij het ontstaan van de bijbel. Dit kan ofwel betekenen dat god de schrijver voor fouten heeft behoed, waardoor de bijbel dus foutloos is, ook al is alles misschien niet letterlijk waar. Anderzijds kan het ook zo zijn dat god de schrijvers heeft aangezet om hun eigen ervaringen met god op te schrijven.

De bijbel foutloos?

Dit lijkt mij een onbegaanbaar pad. Er staan zoveel tegenstrijdigheden in de bijbel dat niet alles waar kan zijn. Is de mens na of voor de dieren geschapen? Was de eerste ontmoeting tussen David en Saul na aanleiding van de kwade geest van Saul of na aanleiding van Goliath? Woonden Jozef en Maria voor de geboorte van Jezus in Bethlehem of in Nazareth? Hoe laat was het toen Jezus gekruisigd werd? Een paar kleine voorbeelden die aantonen dat er veel combinaties van teksten zijn die niet allebei waar kunnen zijn. Er is maar één conclusie mogelijk, er staan fouten in de bijbel, dingen die niet echt waar zijn.

Wat dan wel?

Als god de tekst van de bijbel niet heeft gedicteerd, en de tekst van de bijbel ook niet foutloos is, wat blijft er dan nog over van goddelijke inspiratie? De invloed van god op de bijbel wordt in ieder geval veel kleiner dan Augustinus en Calvijn nog dachten. Toch blijven christenen volhouden dat god betrokken was bij het ontstaan van de bijbel. Vragen die bij mij dan opkomen zijn: hoe dan? en wat heeft het voor verschil gemaakt? Als god zelfs de meest overduidelijke fouten niet uit de bijbel heeft kunnen halen, wat heeft hij er dan wel aan toegevoegd?

Maar de belangrijkste vraag is volgens mij: wat heeft het voor zin om te zeggen dat de bijbel door god geïnspireerd is als de invloed van god zo klein is geworden dat  het feitelijk niet meer uitmaakt of de bijbel nu wel of niet geïnspireerd is door god?

het enige antwoord dat ik kan verzinnen is dit: “Als we vasthouden aan de woorden goddelijke inspiratie kunnen we gewoon doorgaan alsof we het hebben over mechanische inspiratie.”

Advertenties

Eén reactie op “Is de bijbel door god geïnspireerd?

  1. […] ieder vers van de bijbel waar is? Of zelf dat ieder vers van de bijbel letterlijk waar is? Ik heb eerder een aantal tegenstrijdigheden laten zien die volgens mij dit standpunt onhoudbaar maken. En als je […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: